sâmbătă, 26 februarie 2011

Mai aproape de Oxford

Dacă vorbim de dezbateri şi oportunităţi de creştere intelectuală, nu putem să lăsăm aici neremarcat rolul universităţilor în acest proces. Cea mai veche universitate din lumea anglofonă, şi anume Universitatea Oxford din Marea Britanie, are un club de dezbateri, numit Oxford Union Society, încă din anul 1823. Acest club de dezbateri universitare, al doilea cel mai vechi după cel de la Cambridge, este renumit pentru stilul lui direct şi eficient, şi pentru faptul că acolo s-au "şcolit" într-ale vorbitului în public mulţi politicieni britanici. 

Cu siguranţă la asta s-au gândit şi membrii ARDOR România când au dat numele de Closer2Oxford celui de-al doilea proiect de dezbateri online din România. ARDOR, adică Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, este cea mai mare asociaţie de dezbatere din România şi are acoperire în toate regiunile ţării, şi ei sunt principalii organizatori ai acesti dezbateri online. Ei sunt cei de contactat în caz că doriţi să luaţi parte la activităţile unui club de dezbateri, şi îi puteţi găsi pe www.ardor-deb.ro

Dar să revenim la oile noastre, mai fricoase, şi anume dezbaterile online. Proiectul Closer2Oxford a debutat în noiembrie 2010 cu o dezbatere pe tema "E timpul ca televiziunile private să aibă responsabilităţi educaţionale faţă de public". Trecând peste nişte hopuri tehnice care au fost rezolvate pe parcurs, prima rundă s-a desfăşurat cu succes, iar eu, alături de colegul meu de la informatică .... ne-am luat bătaie, la diferenţă de un punct :)

Aici e momentul în care vă lansez provocarea: mâine este ultima zi în care vă puteţi înscrie pentru a doua rundă de dezbateri, cu moţiunea " E timpul ca dreptul cetăţenilor la informare să fie mai important decât dreptul demnitarilor la viaţa privată." Aşa că dacă simţiţi că aveţi ceva de zis pe această temă, şi aveţi un prieten sau o prietenă care are la fel de multe idei şi dorinţă de afirmare, înscrieţi-vă pe site-ul http://www.closer2oxford.ro/

Dacă vă uitaţi cu atenţie, o să observaţi că există şi multe premii atractive pentru persoanele proactive, cărora le place mereu să fie bine informate şi să îşi dezvolte abilităţile. 

Data viitoare voi scrie tocmai despre unul dintre premii, de care am beneficiat şi eu după runda la care am participat, şi anume un seminar de lectură critică, unde am învăţat cum să descifrez intenţiile autorilor diverselor articole din ziare, jurnale şi reviste, şi cum să discern o sursă obiectivă şi informată de una subiectivă. 

Dar până atunci.... curaj la înscriere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu