duminică, 22 septembrie 2013

10 tipuri de oameni care mă enervează la culme în problema Roşia Montană

În primul rând, vreau să spun că mă opun proiectului de exploatare de la Roşia Montană în proporţie de 100%. Totuşi, nu sunt o fanatică, şi din această cauză, am văzut în timp o grămadă de oameni de ambele părţi ale baricadei care merită un premiu pentru prostie. Aşa că o să vă explic cam cum văd eu unele categorii de actori implicaţi in proiectul asta. So, with no further ado, următoarele sunt categoriile de oameni care mă enervează în ceea ce priveşte problema Roşiei Montane :

  1. Localnicii care vin si plang la televizor pentru locuri de munca.
    Problema lor? Nu şi-au dat seama că acum trăim în capitalism şi statul nu are obligaţia să îţi dea un loc de muncă. Mie nu mi-a dat statul vreun loc de muncă. Nici nu a venit la mine o companie să mă tragă de mânecă să lucrez pe la ei. Joburile pe care le-am avut au fost câştigate cu multe CV-uri depuse, interviuri date, networking profesional şi în general o doză mare de iniţiativă personală. Am auzit-o la Antena 3 pe Tanti Sanda, cea cu tricotatul şosetelor, că Gabriel Resources i-au promis de mult un job şi că vezi Doamne, protestatarii ăştia nesimţiţi sunt singurii care stau între ea şi jobul promis. Ba mai mult, acu câţiva ani, într-o emisiune, un ONG-ist i-ar fi promis un loc de muncă (nu a specificat ce fel de loc de muncă) dar că nu s-a ţinut de promisiune. Hello, tanti Sanda! Compania nu va nominaliza pe cine angajează! Ei scot la concurs nişte posturi, dacă eşti cea mai bună candidată, îl ocupi, dacă nu nu. Ia nu mai staţi ca şi cerşetorii cu mâna întinsă, că asta nu vă va scoate din mizeria în care v-a băgat propria voastră lene şi prostie. La Roşia Montană, cine a vrut să facă ceva, a făcut: agricultură, creşterea animalelor, turism.
  2. Oamenii care cred cu naivitate minciunile RMGC pentru că nu ştiu să se informeze
    Peste tot pe unde sunt articole legate de Roşia Montană, o să întâlneşti oameni care postează pro proiect, foarte derutaţi de ce ar fi cineva anti această mană cerească pentru România. Şi nu, nu sunt toţi „postaci” cumpăraţi de RMGC, unii fac asta din propria convingere. Au rămas doar cu ce au văzut la televizor, şi deşi au internet, capacitatea de a scrie şi de a citi, se pare că nu le-a trecut niciodată prin cap că există manipulare mediatică şi că ar fi bine să citească şi ce zice cealaltă parte.
  3. Protestatarii care protestează deşi nu au decât informaţii sumare legate de subiect
    Ei sunt, într-un fel, veriga slabă a protestelor. Sunt acolo dintr-unul dintre motivele pentru care se poate protesta, dar dacă un jurnalist bine pregătit i-ar lua la întrebări în legătură cu toată afacerea, s-ar pierde şi ar discredita şi pe ceilalţi care sunt acolo şi ştiu foarte bine de ce protestează.
  4. Mircea Badea.
    Da, Mircea Badea are o categorie doar pentru el. Cât de plin de tine să fii să crezi că oamenii au ieşit în stradă să protesteze împotriva TA? Da cine te crezi, buricul pământului? Şi te mai şi simţi ofuscat când auzi sloganul „Să vină presa/Să-i scoatem lesa”. Scuzele mele, presa nu are lesă, are un ditamai lanţ, din ăla cu care se leagă ancora de navă.
  5. Oamenii care sunt împotriva proiectului, dar nu protestează să nu fie asociaţi cu alte grupuri de protestatari care vin acolo din alte motive.
    Să zicem că Gigel nu vrea să se facă proiectul pentru că este ecologist şi nu i se pare corect să tăiem munţii pentru resursele din ei. Să zicem că Angela nu vrea să se facă proiectul deoarece legea asta de exploatare de la RMGC e necostituţională. Acum, Angela nu vine la protest, pentru că ea nu e ecologistă radicală şi ea nu are nimic cu ideea de a se tăia munţii ca să se scoată aurul din ei. Să zicem că presiunea socială cedează, şi proiectul se face. Ce credeţi că angela se va simţi ea super bine că nu a fost asociată cu poziţia lui Gigel, sau că va fi supărată că statul iar a abuzat-o grosolan, ca şi cetăţeană? Bă oamenilor, gândiţi-vă bine ce e de câştigat şi ce e de pierdut. Toată lumea ştie că protestatarii sunt o muţime pestriţă, eterogenă, cu poziţii foarte variate, de la extrema: „NU exploatării resurselor solului” până la „nu vreau contractul ÎN FORMA ACTUALĂ” and everything in between.
  6. Oamenii care vin la protest să alipească unele cauze total nelegate de el
    Am văzut oameni care veneau cu pancarte cu maidanezii, că cică să nu-i omoare. Am văzut oameni care fluturau steagul anarho-comunist. Ăstea sunt 2 exemple evidente, care mi-au sărit pe retină şi m-au zgâriat pe creier. Păi bă, duceţi-vă şi faceţi-vă propriul protest, anti ce vreţi voi, ăsta e deja luat, şi e cu Roşia Montană.
  7. Ultraşii care vin la protest că da-de a ieşi cu scandal
    La Cluj, mirificii din galeria U cluj nu numai că au venit la protest, dar au şi vorbit în piaţă, cu o argumentaţie de genul „U Cluj e în Ardeal, Roşia Montană e în ardeal, deci hai cu Roşia Montană”. Mă, dacă eşti prea prost să înţelegi că SUNT unele subiecte care sunt mai importante decât echipa aia de fotbal, şi că nu tot ce ţi se întâmplă în viaţă e legat de U Cluj, te rog eu frumos nu mai veni la protest, că nu ai ce căuta. Oricum protestele sunt paşnice, deci nu iese bătaie cu jandarmii.
  8. Protestatarii care sunt total anti-politicieni
    La bucureşti am văzut cum agitatorii de la protest au făcut mişto de un tânăr politician venit în stradă să protesteze şi i-au semnalat clar că nu are ce căuta acolo. Nu ştiu care e povestea cu respectivul tânăr politician, dar aveţi grijă, protestatarilor! Dacă nu joci jocul, nu ai cum să câştigi, de pe margine. Mai bine v-aţi atrage de partea voastră pe cât mai mulţi politicieni, că asta e singura metodă de a câştiga războiul.
  9. Cei care îi bagă pe toţi protestatarii în aceeaşi oală
    Am din păcate câţiva prieteni foarte vocali pe net care au ceva împotriva unei grupe anume de protestatari, şi de aceea îi demonizează pe toţi. Nu contează că 12.000 de oameni (câţi au fost la ultimul protest în Cluj) nu pot avea aceleaşi motivaţii. Ei încep şi se ceartă cu tine ca şi cum s-ar certa cu un ultraş, de exemplu, sau cu un anarho-capitalist. Hello, deschideţi-vă ochii, oamenii de la protest sunt acolo, după cum ziceam, de pe poziţii foarte diferite. Unii sunt mai informaţi, alţii mai puţin, unii sunt mai deştepţi, alţii mai proşti, unii sunt mai raţionali, alţii nu, şi tot aşa. Te rog discută cu MINE, nu cu inamicul ăla fictiv din capul tău, dacă vrei să avem o discuţie normală pe subiectul Roşia Montană.
  10. Reprezentanţii presei mainstream
    Pentru că îmi reamintesc constant că şi conştiinţa are preţul ei.

Astea fiind spuse, eu voi fi duminică la 5 în piaţă, indiferent dacă voi fi singură sau lângă alţi 10.000 de oameni. Pentru că eu încă sper că trăim într-o democraţie, în care poporul poate să îşi exercite metodele de control asupra aleşilor. Ne vedem la protest!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu